Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing

banner1-amateurkunstprijs

Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing

Ieder jaar organiseert de SBV de Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing. Iedereen uit Brabant die in de vrije uurtjes schilder, tekenaar, beeldhouwer, textielwerker, keramist, kantklosser en/of computerkunstenaar is, kan meedingen naar deze prijs! 

Op deze site leest u meer over:

Doelstelling

Doelstelling stichting

1 Inleiding
Al de nodige jaren is de Brabantse Beeldende Amateurkunst Verkiezing een vaste waarde in het Brabantse beeldende amateurkunstveld. Sinds 1995 toen een aantal particulieren waaronder het huis aan blad Groot Eindhoven, de Zuid Nederlandse Beurs, Fa. Hoppenbrouwers en enkele grote sponsors de koppen bij elkaar stak om jaarlijks een Brabantse Amateurkunstprijs in het leven te roepen tijdens de Zuid Nederlandse Beurs in Eindhoven, hebben de nodige ontwikkelingen plaatsgevonden.
Was de Brabantse amateurkunstprijs, zoals hij aanvankelijk heette een regionale prijs met de nadruk op Zuid-Oost Brabant, in de loop van de jaren is uitdrukkelijk gezocht naar uitbouw, betere verankering en vergroting van het verspreidingsgebied.

In het jaar 2000 werd er een stichting opgericht waarin de ZNB, Fa Hoppenbrouwers, Wegener huis-aan-huisbladen en het Centrum voor de Kunsten Eindhoven participeren. De consulent van het Centrum voor Amateurkunst Noord-Brabant is vaste adviseur.
Er is structureel samenwerking gezocht met twee centra voor de kunsten in provincie. Incidenteel droegen ook andere centra hun steentje bij. Dat geldt evenzo voor de Eindhovense amateurkunst verenigingen. Naast de presentatie in de beurs kwam er een nominatie tentoonstelling, openbare besprekingen van het werk, een kwalitatief goede jury, een juryverslag, een slottentoonstelling en naast prijzen die er mogen zijn, een paginagrote presentatie van de 12 genomineerden en diverse interviews met de genomineerden en natuurlijk met de winnaars. Kortom er werd het nodige gedaan om de kwaliteit en het draagvlak te versterken.

2 Doelstellingen
De stichting BBAV is opgericht met de volgende doelen:
Kwaliteitsbevordering van de beeldende amateurkunst in Noord-Brabant.
De bevordering van actieve zowel als receptieve participatie aan beeldende amateurkunst in de provincie.
Het opwekken van belangstelling en waardering van het grote publiek voor beeldende amateurkunst van hoog niveau. (En daardoor mogelijk tot kennismaking met en waardering van beeldende kunst in het algemeen).
Het stimuleren van alle amateur beeldende kunstenaars in Noord-Brabant, beginners en gevorderden, georganiseerde (via AK-verenigingen, les-ateliers en Centra voor de Kunsten) en individuele amateurs.

3 Omschrijving van de activiteiten 
Uit de ingezonden foto`s van de gemaakte kunstwerken wordt door de organisatie een voorselectie gemaakt van ongeveer dertig genomineerde werken. De genomineerde werken worden geëxposeerd in één van de Brabantse centra. Tijdens deze nominatie tentoonstelling worden door een vakjury 12 werken geselecteerd voor de presentatie en de verkiezing op de beurs Excellent woon- en leefgenot in Eindhoven. De nominatie tentoonstelling wordt afgesloten met het bekend maken van de gemotiveerde keuze van de jury en een openbare bespreking van alle dertig werken. Ook is er een juryrapport.
In 2001 is er voor het eerst door de vakjury een juryprijs toegekend. Welk werk de juryprijs wint, zal pas bekend gemaakt worden bij de eindtentoonstelling in het Provinciehuis.

Tijdens de expositie van de 12 genomineerde werken op de Beurs in Eindhoven brengen duizenden bezoekers hun stem uit. Zij bepalen wie de winnaar is van de publieksprijs.

Over de Stichting Beeldende Vrijetijdskunst (SBV)

De SBV is opgezet met als voornaamste doel: Het stimuleren en beoefenen van de beeldende kunst door vrijetijdskunstenaars en deze de gelegenheid bieden zich te presenteren aan een breed publiek, met name in Noord-Brabant. Om dit te bereiken worden verschillende activiteiten georganiseerd zoals:

Deelnemende Verenigingen op deze site:

  • Bergeijkse Kunstenaars Vereniging (BKV)
  • Broma`s Palet
  • De Rietpen
  • de Tilburgse Kunstkring
  • Genootschap Beeldende Kunst Oss (GBKO)
  • Het Bossche Palet
  • het Paulusgilde (Beuningen)
  • Het Penseeltje (Veldhoven)
  • Het Zeeuws-Palet
  • Kunstkring Amber (Venray)